in ,

Vitamin Di Bulan Ramadan

Bulan Ramadan sering dijadikan medan manusia yang berpuasa untuk mengamalkan gaya pemakanan seimbang walaupun apabila tiba di bazar Ramadan di sebelah petang niat itu nampaknya sudah tidak lagi seimbang. Ramai juga dalam kalangan kita menganggap wujud keperluan untuk mendapatkan vitamin atau sebarang mineral tambahan bagi menguatkan tubuh untuk beribadah di sepanjang bulan ini.

Jika kau terfikir untuk mengambil sebarang vitamin atau mineral tambahan, beberapa perkara penting harus kau fikirkan terlebih dahulu sebelum membuat keputusan.

Sebarang vitamin atau mineral tambahan diperlukan jika kau mengalami masalah kekurangan nutrisi dalam badan atau mungkin kau mengamalkan gaya pemakanan yang tidak mengikut aturan sewajarnya. Namun, jika kau mengambil vitamin atau mineral secara semulajadi melalui amalan pemakanan sihat, maka sebarang keperluan tambahan adalah pada tahap minima.

Pengambilan vitamin atau mineral tambahan ini adalah berbeza mengikut umur, tahap kesihatan, jantina, keadaan tubuh dan sebagainya. Misalnya golongan berusia 50 tahun ke atas disarankan untuk mengambil vitamin B12. Manakala wanita mengandung pula digalakkan untuk mengambil makanan yang mengandungi zat besi tinggi dan sebarang makanan sihat yang mengandungi vitamin C. Pengambilan Folic Acid juga penting untuk golongan wanita seperti ini.

Golongan warga tua, kalangan manusia berkulit gelap dan mereka yang kurang terdedah kepada cahaya matahari perlu mengambil lebih vitamin D.

Walaupun wujud keperluan terhadap vitamin atau mineral tambahan ini, kita perlu sentiasa beringat bahawa kedua-duanya bukanlah pengganti kepada diet seimbang yang menjadi keperluan wajib setiap manusia. Keperluan pengambilan vitamin dan mineral secara semulajadi adalah lebih penting untuk melindungi kesihatan kau.

Sebelum kita mengambil sebarang vitamin atau mineral tambahan, wujud keperluan untuk berbincang dengan doktor berhubung keperluan pemakanan kau. Beberapa perkara yang perlu difikirkan termasuk kekerapan pengambilan makanan kau, halangan dalam diet atau sebarang alergi kau terhadap sesetengah makanan dan sebagainya.

Keperluan untuk berbincang dengan doktor sebelum kau mengambil apa-apa vitamin atau mineral adalah sangat penting bagi mengelakkan sebarang kesan sampingan yang berlaku malah kesan sampingan ini boleh memberi kesan buruk jika kau tidak mendapat maklumat awal dan sewajarnya.

Selepas mendapat maklumat lengkap dari doktor, kau juga boleh merujuk hal berkaitan keperluan pemakanan vitamin dan mineral tambahan ini daripada ahli farmasi dan pakar pemakanan yang bertauliah. Selain itu, kau juga boleh melawati laman web yang banyak menyediakan maklumat berguna berkaitan hal ini seperti MedlinePlus.

Jika kau mengambil sebarang vitamin atau mineral tambahan dan kemudian kau dapat merasakan sebarang perubahan atau kesan sampingan yang berlaku kau harus dengan segera berhenti daripada mengambil vitamin atau mineral tambahan itu. Langkah berikutnya sudah tentu kau perlu mendapatkan rawatan perubatan secara profesional.

Kesimpulannya, keperluan paling penting ialah diet seimbang dan semulajadi wajar dijadikan amalan dan jika wujud keperluan untuk pengambilan vitamin atau mineral tambahan, maka rujuk kepada doktor, ahli farmasi dan pakar pemakanan bertauliah sebelum membuat keputusan. Selamat berpuasa sehingga ke penghujung.

 

Daniyal Kadir

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

One Comment

Leave a Reply
  1. Hurmm tak tau aku nk komen apa, klo aku nk tnya, klo ko bleh jawab, ye lah juzz pendapat, best gak kan..

Leave a Reply

Kisah Keli Dan Kura-Kura Serta Kaitannya Dengan Buli Di Negara Kita

Cara Menunaikan Solat Tahajud Untuk Noob