in ,

Orang Gastrik Masih Boleh Puasa-Lah!

Kawan aku ada gastrik yang teruk. Malah sebelum puasa ini sahaja dia kerap ulang alik ke hospital untuk mengambil suntikan Bascopan dan sebagainya. Namun, jika kau nak tahu, masa puasa, dia ok. sepanjang dia hidup, kata dia, dia tak kena serangan gastrik yang teruk. Relaks-relaks masih boleh berpuasa dengan baik. Apa yang dia buat ialah:

1. Semasa berbuka, dia mula dengan menjamah buah kurma dengan air masak. Ini untuk beri perutnya menerima makanan yang lembut-lembut sahaja dulu. Kurma itu, kau kena dapatkan yang paling lembut sekali. Macam jenama Rotab.

2. Kemudian, dia pastikan dia makan nasi dengan lauk yang tanpa pedas dan masam. Selepas beberapa suap, baru dia ambil sambal yang dia suka. Itu pun dengan jumlah yang sedikit.

3. Dia pastikan untuk tidak memakan dengan load yang banyak semasa berbuka. Sekadar sudah rasa selesa, dia berhenti. Kadang-kadang dengan terlalu kenyang juga akan menyebabkan perutnya sakit.

4. Selepas tarawih, dia akan dapatkan minuman susu kultur seperti Yakult dan Vitagen. Ini untuk beri bakteria baik masih ada di dalam perut, bimbang-bimbang jika ada rembesan acid, akan menyebabkan dia cirit-birit. Juga beliau ambil buah-buahan yang manis seperti tembikai, mangga dan betik.

5. Kemudian, lebih kurang ½ jam sebelum tidur, beliau akan meminum secawan air. Ini untuk memberikan perutnya masih dalam mood selesa dan berehat semasa tidur.

6. Semasa sahur, beliau akan pastikan makan nasi. Yang penting sekali ialah isteri beliau akan memastikan beliau meminum secawan milo panas sebelum imsak. Dan di dalam milo itu punya 1-2 sudu oat untuk menampung perutnya semasa berpuasa.

7. Setakat beberapa tahun berkahwin, beliau masih ok semasa berpuasa. Asasnya ialah memilih makanan yang betul untuk berbuka, moreh dan bersahur. Dan banyak-banyak berdoa supaya dapat berpuasa dengan baik sekali. Jika kalian sudah tahu yang kalian ada sakit tersebut, maka elakkan terus dari awal untuk menjamahnya. Janji dapat beribadah, kan?

8. Elakkan stress. Biasanya, apabila stress juga akan menyebabkan gastrik menyerang. Oleh itu, nak tenangkan diri, banyak-banyak ambik wuduk dan terus sahaja mengaji Quran. Pasti berjaya!

Semoga kalian dapat manfaat dari perkongsian ini ya. Selamat mencuba dan teruskan berpuasa.

 

Musa Nuwayri

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Leave a Reply

Tudung Kepala Tak Wajib?

Belajar Kelas Pastri Di Kuala Lumpur Woih!