More stories

  • in ,

    Harga Rumah Tinggi: Penyakit Atau Simptom?

    Disebabkan ramai yang message PM, tag dan bertanya, jadi ini pandangan peribadi berkaitan isu harga rumah di Malaysia. Di dalam publication 4Q17 oleh Bank Negara Malaysia hari Rabu lepas, BNM ada memasukkan sekali box article berkaitan isu harga rumah di dalam publication tersebut. Cuma berbeza dengan artikel harga rumah / property sebelum ni yang dikeluarkan […] More

  • in ,

    Fundamental Bitcoin Yang Tak Semua Orang Faham

    Dengan kejatuhan mendadak majoriti cryptocurrency minggu lepas, kau boleh nampak ada satu pihak yang bersorak dengan gah melaung ‘aku dah kata dah’. Satu belah lagi kau ada pihak yang buntu, sedih, kecewa tak lena tidur tiap malam. Sebagai seorang yg dah melalui zaman tersontot dulu, YA! Perit lagi memedihkan menjalani hari-hari macam ni. Tak. Bukan […] More

  • in ,

    5 Jenama Automotif Malaysia Tahun 2017

    PERODUA : Menjadi pengeluar automotif no. 1 sejak Perodua Myvi generasi pertama diperkenalkan pada tahun 2005. Pada tahun 2017 jualan Perodua merosot 2,223 unit (1.1%) dari tahun sebelumnya akan tetapi masih menguasai kedudukan no. 1 dengan 35.7% pasaran automotif Malaysia. HONDA : Buat kali ke 3 berturut-turut berjaya menjadi pengeluar automotif bukan tempatan no. 1 […] More

  • in ,

    Nak Jimat Bil Letrik RM1,000 Dan Terus Kekal Nyaman? Inilah Caranya!

    Hari ni saya kongsikan bagaimana aircond jenis baru boleh bantu anda jimat bil TNB lebih RM1,000 setahun. Saya ambil contoh ini untuk aircond jenama Panasonic 2.5hp. Untuk aircond lama Panasonic, penggunaan elektriknya adalah 2.47kW sejam, manakala aircond baru pula, 1.97kWj. Saya bandingkan 2 jenis aircond ini dari jenis “non-inverter” ya. Nampak sikit saja bezanya, kan? […] More

  • in ,

    Eleh, Asyik Staf Gomen Je Dapat Bonus!

    Baru-baru ini Bajet 2018 telah dibentangkan dan setiap tahun, kita akan mendengar ayat-ayat berikut keluar dari mulut sebahagian rakyat Malaysia: “Lagi-lagi penjawat awam dapat bonus, bagaimana pula dengan nasib kami pekerja swasta? Bila kerajaan nak bagi bonus?” ATAU “Bajet ni orang gomen je yang dapat banyak, orang tak kerja gomen macam kami tak dapat apa […] More

  • in ,

    Bajet PH VS Bajet BN: Mana Lebih Strategik?

    Bajet manakah yang lebih strategik untuk geopolitik negara? Bajet Pakatan Harapan (PH) atau Bajet Barisan Nasional (BN)? Berikut adalah perbandingan bajet PH dengan bajet 2018 BN daripada lima perspektif strategik utama. Kelima-lima aspek strategik ini menyumbang secara signifikan kepada posisi geopolitik negara iaitu pertahanan dan keselamatan, pelaburan, perdagangan antarabangsa, perindustrian, serta pembangunan infrastruktur seperti mana […] More

  • in ,

    Unik Betul Cuti Umum Di Malaysia

    Jumlah cuti kelepasan umum 2017 sebanyak 13 hari. Jumlah cuti kepada pekerja baru swasta bermula daripada 14 hari dan meningkat kepada 18 hari dan 21 hari berdasarkan gred dan jumlah tahun berkhidmat di sesebuah syarikat swasta. Manakala pekerja kerajaan pula memperolehi 20 hingga 25 hari cuti tahunan mengikut gred seperti kemaskini 2016. Bulan September direkodkan […] More

  • in ,

    Ke Mana Ringgit Telah Pergi

    Tengah kita sedang puasa, syok beraya, ada yang tak perasan isu lebih besar berlaku pada ekonomi. Diam tak diam, dah banyak kilang tutup. Berapa banyak francais negara luar pun tumbang di negara kita.. Ada yang dah ditutup tanpa diumum media. Ada juga yang diumum melalui akhbar selain akhbar Bahasa Melayu. Ada yang dah diumum lebih […] More

  • in ,

    Jaga-Jaga Hari Gaji!

    Hari ini penjawat awam akhirnya menarik nafas lega. Yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba. Selepas 35 hari tanpa gaji, ramai juga yang terpaksa korek duit sana-sini sementara bertahan menunggu akaun diisi. Tarikh gaji sebelum ini adalah 19 Januari. Diawalkan daripada kebiasaan 25 haribulan sebab ada sambutan Tahun Baru Cina, diikuti Thaipusam pula. Maka aku yakin banyak juga […] More