More stories

  • in ,

    Mengundilah Manusia Seperti Churchill

    Kau tahu kawan, Sir Winston Leonard Spencer-Churchill, atau kita kenal sebagai Winston Churchill, merupakan hero sebenar Perang Dunia Kedua. Sebelum dilantik sebagai Perdana Menteri, Winston merupakan seorang ahli politik British, seorang Pegawai Tinggi Tentera dan seorang penulis. Sayangnya pelantikan beliau tidak disenangi ahli partinya sendiri. Ketika itu, Britain sedang bergelut dengan kepimpinan yang lemah. Pembangkang […] More

  • in ,

    Persepsi Dan Salah Faham Terhadap FELDA

    Pasti semalam dah ramai menonton video Mat Luthfi dan Tan Sri Shahrir Samad, yang mana banyak info berkaitan Pengerusi Felda ini yang kita semua tidak tahu. Tan Sri antara manusia yang pernah berehat sebentar dalam dunia politik yang mana pada waktu itu beliau mengusahakan perniagaan dobi. Lebih dari itu, beliau siap jadi driver untuk membawa […] More

  • Hot

    in ,

    FELDA Tidak Pernah Gagal

    Susulan dari tulisan aku tentang FELDA tempoh hari, banyak juga tulisan lain yang aku perhatikan muncul mengenai FELDA, baik yang memuji atau mencela. Ya, dalam banyak tulisan tentang bagaimana FELDA sedang melalui proses transformasi dan berubah untuk menjadi lebih baik, ada juga yang mengkiritik FELDA di atas kesilapan atau kegagalan yang berlaku. Kita semua perlu […] More

  • Hot

    in ,

    PRU#14 vs 21 Hari Tragedi di Felda Tenang

    Kira kira 56 tahun yang lalu, pemimpin agung Indonesia, Soekarno pernah berisytihar dalam pidato beliau yang amat bersejarah: ” Kalau kita lapar itu biasa, Kalau kita malu itu juga biasa. Namun kalau kita lapar atau malu itu karena Malaysia, kurang ajar! Kerahkan pasukan ke Kalimantan hajar cecunguk Malayan itu! Pukul dan sikat jangan sampai tanah […] More

  • in ,

    Kisah Bapa CGI Dunia

    Kita kagum dengan camera trick ‘bullet time’ The Matrix, terliur dengan perincian modelling stop motion Star Wars, terpana dengan animatronik Jurassic Park dan ternganga dengan CGI Avatar? Pernahkan anda terfikir siapa penemu kesan khas (special effect) dalam dunia perfileman yang terawal? A long time ago in the galaxy far far away Seorang pemuda sedang tekun […] More

  • in ,

    Projek Mustahil Mengubah Wajah FELDA

    Tahun lalu, kerap aku nampak orang bercakap tentang Felda 2.0 di Facebook. Felda, Felda 2.0, Lurah Bilut. Lurah Bilut, Felda 2.0, Felda. Aku tak ambil port sangat. Kadang-kadang like. Komen tak pernah. Aku, sama macam kebanyakan kita, biasanya skeptikal dengan apa-apa projek kerajaan. Mesti ada apa-apa tak kena. Nak pula, Felda pun banyak sangat isu […] More

  • in ,

    Adakah Peneroka Akan Rugi Dengan Membeli Saham FGV?

    Kita sering mendengar kata orang yang membeli saham FGV itu adalah orang yang rugi. Betul ke? Felda dan FGV itu selalu dilihat seperti satu entiti yang sama. Sedangkan secara faktanya berbeza. FGV pada asalnya adalah sebahagian daripada Felda yang kemudian diswastakan dan disenaraikan di Bursa Saham. Namun Felda masih merupakan pemegang saham terbesar FGV, dengan […] More

  • in ,

    Model Penanaman Kolektif Terbaik Dunia

    Pada tahun 1928, Kesatuan Soviet telah memperkenalkan konsep penanaman kolektif (collective farming) dengan matlamat mengubah industri pertanian negara komunis. Tanah-tanah pertanian milik persendirian dijadikan milik negara dengan matlamat meningkatkan produktiviti, bekalan makanan, jumlah eksport selain dari membasmi kemiskinan yang ketara di kalangan penduduk luar bandar khususnya golongan petani. Penanaman kolektif merupakan sebahagian dari rancangan lima […] More

  • Hot

    in ,

    Mengembalikan FELDA Yang Dulu

    Januari lepas, akhirnya tanah yang hilang sekitar 3 tahun lepas itu dikembalikan semula tanpa kos. Ianya pernah menggegarkan negara yang mana kontroversi membabitkan tanah FELDA tercetus selepas Berita Harian mendedahkan, “FELDA berisiko kehilangan tanah miliknya bernilai RM270 juta di Jalan Semarak bagi tujuan pembangunan KLVC menerusi transaksi pindah milik yang diragui sejak 2015” Jika diikutkan, […] More

Load More
Congratulations. You've reached the end of the internet.