in ,

16 Fakta Babi Hutan Yang Kau Perlu Tahu

Babi hutan adalah saudara terdekat babi @ khinzir. Terdapat empat sub-spesies babi hutan yang sama dengan saiz dan rupa, tetapi berbeza warna (yang bergantung kepada jenis habitat). Populasi asli babi liar boleh didapati di Afrika, Eropah dan Asia (Jepun, Indonesia, India). Babi hutan boleh bertahan dalam pelbagai jenis habitat: padang rumput, hutan hujan tropika, tetapi mereka lebih suka hidup di hutan luruh. Babi hutan terancam oleh kehilangan habitat dan oleh pemburuan komersil. Nasib baik, populasi liar masih stabil dan mereka tidak tersenarai sebagai spesies terancam.

Fakta menarik berkenaan babi hutan:

1. Babi hutan adalah haiwan bersaiz sederhana. Ia boleh mencapai 3 hingga 6.5 kaki panjang, 21.6 hingga 39.3 inci tinggi dan 90 hingga 700 poun berat.

2. Badan babi hutan diliputi dengan bulu samada berwarna coklat, merah, hitam atau kelabu. Badannya diselaputi bulu kasar dan berkerut. Manakala kulit badannya lebih lembut.

3. Gading pada bibir bawah adalah salah satu ciri yang paling menonjol dari babi hutan. Gading pada si jantan lebih panjang dan melengkung.

4. Tidak seperti si betina, si jantan mempunyai gading tambahan pada bibir atas yang digunakan untuk mengasah tusuk yang lebih rendah.

5. Si jantan menggunakan gading mereka untuk perkelahian semasa musim mengawan.

6. Babi hutan mempunyai hidung muncung yang panjang yang digunakan untuk menggali akar bawah tanah.

7. Babi hutan adalah omnivor (makan makanan tumbuhan dan makanan haiwan). Ia memberi makan terutamanya pada benih, buah-buahan, daun, buah beri, telur, tikus, cicak, cacing dan ular.

8. Babi hutan adalah haiwan malam (aktif pada waktu malam). Mereka akan menghabiskan 12 jam tidur pada siang hari, tersembunyi di dalam sarang yang terbuat dari daun.

9. Walaupun besar, babi liar mempunyai banyak musuh. Pemangsa utama babi hutan adalah: harimau, harimau bintang, lynx, serigala, beruang dan juga manusia.

10. Babi hutan hidup di dalam kumpulan yang terdiri daripada betina dan keturunan mereka. Satu kumpulan biasanya mempunyai antara 6 dan 30 ekor.

11. Si jantan hidup secara bersendirian, kecuali semasa musim mengawan.

12. Musim mengawan biasanya berlangsung dari bulan November hingga Januari. Perbalahan antara si jantan menentukan jantan mana yang akan mempunyai peluang untuk pasangan.

13. Kehamilan di wanita berlangsung 112 hingga 115 hari dan berakhir dengan 4 hingga 6 anak babi hutan. Ibu menjaga bayi itu dengan sendirinya. Anak babi hutan dilahirkan di sarang yang terbuat dari daun.

14. Anak babi hutan mempunyai bulu coklat, dilapisi dengan jalur berwarna krim, yang memberikan penyamaran dalam tumbuh-tumbuhan yang padat. Jalur mula hilang apabila anak babi mencapai usia 3 hingga 4 bulan. Pada usia satu tahun, babi hutan muda mempunyai warna yang sama dengan babi hutan dewasa.

15. Babi hutan muda bergantung kepada ibu mereka untuk beberapa bulan pertama dalam hidup mereka. Pada usia 7 bulan, mereka akan menjadi bebas.

16. Babi hutan boleh bertahan sehingga 10 tahun di alam liar dan sehingga 25 tahun di penangkaran.

p/s: Berkongsi tentang babi hutan kerana sekarang tengah hangat topik babi hutan masuk masjid. Pernah dulu terserempak masa kecil waktu main di waktu petang. Memang takut terus lari!

Wan Fahmi

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Leave a Reply

Pohon Jambu Tidak Berbuah: Nostalgia Peramal Iklim Semula Jadi

Hypatia Tokoh Matematik Wanita Yang Harus Dikenang